Sura uppstötningar är ett vanligt problem och kan drabba alla. Orsakerna till sura uppstötningar är många och varje fall är unikt. Om du lider av sura uppstötningar finns det mycket som du själv kan göra för att lindra besvären och på sikt bli botad. Livsstilsförändringar är en vanlig behandlingsmetod då orsaken till besvären ofta beror på livsstilsfaktorer av olika slag.
Vad är sura uppstötningar?
Sura uppstötningar kallas ibland för halsbränna och namnet kommer sig av känslan som uppstår när magsaft tränger upp i matstrupen. Då uppstår en svidande eller brännande känsla i bröst eller svalg och kan vara en väldigt obehaglig upplevelse för den som drabbats. Sura uppstötningar är inte farligt, men bör tas på allvar.
Så vet du om du har sura uppstötningar
Den som aldrig tidigare har haft sura uppstötningar kan ha svårt att veta hur det känns. Dock finns det en del karakteristiska symtom som du kan hålla utkik efter för att kunna hantera problemet om eller när det uppstår. Vanliga symtom på sura uppstötningar är:
- Det bränner i halsen.
- Det kommer upp surt innehåll i munnen.
- Det gör ont i övre delen av magen.
- Det svider i halsen efter eller i samband med frukosten.
- Det bränner i bröstet och strålar mot ryggen.
- Det uppstår en frekvent sväljreflex på natten som du vaknar av, ofta med hosta som följd.
- Det smärtar eller känns obehagligt i halsgropen.
- Det gör ont att svälja.
Symtomen på halsbränna beror på att magsaften tränger upp i matstrupen där den irriterar slemhinnorna. Magsaft är mycket sur och lite frätande på matstrupe, hals och munhåla varav problem med smärta, sveda och irritation uppstår. I vissa extrema fall kan magsaften till och med fräta på tänderna och orsaka skador på emaljen.
Så kan du behandla sura uppstötningar
Även om sura uppstötningar inte är farligt, är det viktigt att ta problemet på allvar. Symtomen kan ibland förväxlas med andra allvarligare symtom såsom hjärtproblem, magsår eller cancer. Om du misstänker att dina symtom har andra orsaker än sura uppstötningar är det viktigt att du kontaktar en vårdcentral. Dock kan du behandla sura uppstötningar själv genom att till exempel:
- Ändra livsstil.
- Köpa receptfria produkter mot sura uppstötningar.
- Undvika mat och dryck som kan bidra till sura uppstötningar.
- Undvika stress i vardagen.
- Sova med höjd huvudända.
De flesta som lider av halsbränna har en livsstil som bidrar till att halsbränna uppstår. Stress, kaffe, rökning, stark mat och övervikt är bara några vanliga bidragande faktorer. Om du har vidtagit åtgärder för att bli av med besvären, och/eller upplever att de inte blir bättre eller rent av har blivit värre, är det viktigt att du söker vård. Då kan dina besvär ha andra orsaker än halsbränna.